FACELOGO

Skötsel av din matta

Att tänka på: En mattas livslängd beror mycket på skötsel. Vanlig dammsugning utan borstar är bästa städmetoden. Du bör undvika att skaka eller piska din matta. Skakar du mattan är det risk att kantsömnad och frans släpper från den.

 Har du en gummerad matta skall du aldrig hänga den med latexsidan mot solen. Gummerade mattor och plastmattor kan missfärga (migrera) plastgolv.

Med ett mattunderlägg under handgjorda/vävda mattor, ligger mattan bättre på plats samt minskar slitaget. Det skyddar dessutom golvet under mot eventuella torrfällningar.

Se till att golvet är helt torrt då du lägger på mattan, annars finns det risk för att latexsidan fastnar vid golvet.

Bli inte orolig om din nya ullmatta/akrylmatta luggar av sig mycket i början. De gör ofta det under den första tiden, dammsug sparsamt första månaderna och aldrig med borstar för då ”kardar” man fibern och mattan kan inte sluta lugga av sig.


Tvättning

Wilton och liknande maskinvävda mattor med jutebaksida bör lämnas till fackman/matt-tvätt. Är det bara en fläck som skall tas bort kan man be dem att endast ta bort den.

Gummerade mattor tvättas enklast och bäst med extraktionsmaskin. Då en syntetmatta tål vatten kan den även skuras med mjuk panelborste och vanligt tvättmedel (ej såpa) i 40°C. Skölj ordentligt. För att undvika veckbildning bör mattan torka plant.

Trasmattor i bomull tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste i rändernas riktning på båda sidorna och skölj därefter väl i rändernas riktning. Häng mattan i långsidan över en kraftig träkäpp eller dylikt så att vattnet rinner i rändernas riktning. Den gamla metoden att tvätta mattan på bryggan är fortfarande den enklaste och bästa. Men du kan naturligtvis använda altanen eller källargolvet.

Rölakansmattor och andra vävda ullmattor lämnas till en fackman/matt-tvätt. Är det bara en fläck som skall tas bort kan man be dem att endast ta bort den.

Handknutna, handtuftade mattor lämnas till en fackman/matt-tvätt. Är det bara en fläck som skall tas bort kan man be dem att endast ta bort den.

Kokos/sisal Sug upp den vätska som spillts så snabbt som möjligt. Använd en ofärgad trasa.
OBS! Gnugga inte. Spraya fläcken med ljummet vatten. Torka upp, genomfukta inte mattan.
Vid kraftig nedsmutsning är en grundrengöring nödvändig. Använd torrschampo (typ Hostpulver). Var mycket noggrann med att allt schampo och smuts avlägsnas. Vid hård nedsmutsning kan det vara lämpligt att anlita en fackman/matt-tvätt.

Plastmattor och plast/akryl tvättas i maskin 30°C utan centrifugering. Rulla mattan hårt efter tvätt för att släta ut veckbildning. Häng därefter på tork.
VIKTIGT! Torka aldrig mattorna i torktumlare, torkskåp eller i direkt sol ljus.

Förslag på bra matt-tvätt: Orientaliska Matt-tvätten, Nubbgatan 5 Malmö, 040-18 23 00Fläcknyckel

Asfalt 2 Avföring 1 Blod 1

Choklad 1 Coca Cola 1 Frukt 1

Färgkritor 2 Glass 1 Grädde 1

Juice 1 Kaffe 1 Kräkningar 1

Likör 1 Läppstift 2 Läsk 1

Matfett 1 Mjölk 1 Olja 2

Saft 1 Skokräm 2 Smör 2

Sot 2 Sprit 1 Stearin 3

Tuggummi 3 Urin 1 Vin 1

Ägg 1 Öl 1


Fläcknyckel, åtgärder
1
a) Sug upp fuktigt spill med ofärgat hushållspapper.
b) Späd ut resterna med ljummet vatten (färskt blod: koksalt eller kallt vatten). Sug upp. Upprepa förfarandet. Låt torka.
c) Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats i ljummet vatten med lite diskmedel i, (torkat blod och urin: tillsätt gärna lite ammoniak). Efterbehandla med rent vatten. Sug upp.

2
a) Skrapa försiktigt (vid sot dammsug) bort så mycket som möjligt av fläcken.
b) Fukta en vit trasa med lösningsmedel. Badda fläcken och sug upp, upprepa förfarandet.

3
a) Kyl ner fläcken med isbitar. Hacka sönder stearinet/tuggummit och lyft upp det.
b) Droppa försiktigt lite lösningsmedel på ytan. Vänta någon minut och lyft sedan upp återstående stearin/tuggummi.
c) Avlägsna eventuella rester med en vit trasa som fuktats med lösningsmedel.

Lösningsmedel = ren bensin, köps på bl.a. apotek